onsdag 18 april 2012

Läs Correns okortade artikel här


Några av er kanske såg artikeln i Corren idag. Här kommer texten i okortad version.

Hur många vill jobba gratis?
Många har någon gång besökt Nya Slottet och förälskat sig i platsen och ser det som ett privilegium att få bo och arbeta här under årets soligaste månader. Inom kyrkan och föreningslivet är volontärsarbete vanligt förekommande. Nya Slottet i Bjärka-Säby hade rasat samman för länge sedan om det inte vore för alla gratisarbetare som bidragit med sin tid och sina krafter. Vi kan bara ta emot 6-8 personer, så det är tyvärr en hel del vi varje år måste tacka nej till.

Ni skriver ”Du får inte ett öre i betalt men det är få tillfällen i livet som är så mycket värt det”. Kan du utveckla?
Blunda, tänk att du vaknar upp av fågelkvitter i ditt rum på gästvåningen. Försiktigt tassar du ner för den svala stentrappan till slottsköket. Där häller du upp te i en kopp med nyslungad honung och brer smör på en varm surdegsfralla från bageriet i källaren. Du går sedan ut på slottsverandan i morgonsolen och känner doften av dagg från det nyklippta gräset i parken.

Lockar en slottsvistelse?
Absolut. Bara ordet slott är ett lysande lockbete. Men det som tillslut får människor från hela norden att faktiskt strunta i guldmynt och papperslappar är inte själva byggnaden i sig utan det Nya Slottet blivit känt för; lugnet, vilan och bönen. Samt den öppna dörren. Slottet blir snabbt till ditt eget och det är precis det vi önskar det ska bli.

Slott låter exklusivt, får man en tjänare?
Nej, inte i den bemärkelsen. Men har du tur kommer tiden på Slottet få dig att inse det sanna värdet i att tjäna.

Vad krävs det för att få jobbet?
Inget utom att du söker i god tid. Har du tidigare erfarenhet av kafe är det givetvis ett plus och gör dig mer trygg i arbetet, men vi vill också vara en inkörsport för dig som saknar erfarenhet men brinner för yrket. Vi försöker hitta en mix av både erfarna och oerfarna, gamla och unga, starka och svaga.
Utöver kafevonontärer söker vi inför sommaren en erfaren surdegsbagare. Till denna tjänst finns det även lön.

Och så får man baristautbildning, berätta mer?

Det spelar ingen roll hur fina kaffebönorna vi köper är och hur avancerat rostningen gått till om den som står vid espressomaskinen inte kan hantverket. Därför åker vi alltid i början av säsongen på kurs till Johan & Nyström. Där väntar Mattias Dellerhagen som designar slottets egna årgångsrost. Vi har höga förväntningar på vad denna kaffeguru lyckas få fram för smaker från årets ekologiska och direkttraidade kaffeskördar.

Är inte ungdomar mer intresserad av pengar?
Nej!

Vad är det för speciellt med slottskaféet i Bjärka-Säby?

Ora et Labora. Slottet är genomsyrat av bön och arbete och det märks i atmosfären ända ner till minsta småkaka. Varje dag varvas arbetet av fyra dagliga tideböner i slottskapellet på motsatt sida Kafeet. Om du någon gång besökt ett kloster, eller suttit inne på Hall eller på Skänninges anstalter vet du vad det handlar om. Det innebär att du släpper det du sysslar med för stunden, riktar blicken mot himlen och påminner dig själv; vem du är, var du är och vart du är på väg. Ibland infinner sig känslan av att du inte är ensam. Den är varm. Tidebönerna är öppna för allmänheten och för de volontärer som är intresserade. Många som söker, söker just av den anledningen.

Hur hamnade du på Bjärka-Säby?
Efter åtta år och en lång, intensiv vår som AD och fotograf i tidningsbranchen följde jag med en vän till Nya Slottet som volontär i Kafeet sommaren 2006. Efter två veckor var jag så förälskad i platsen att jag ringde och sa upp mig från jobbet i Uppsala. Jag åkte helt enkelt aldrig hem igen utan stannade och har stannat sedan dess. Det var som om dörren till ett okänt liv ställdes på glänt och min längtan tvingade mig att kliva in, stänga, låsa och kasta nyckeln. Om jag själv får välja så blir jag kvar här återstoden av livet.

Hur ska ni bli Östergötlands mest miljömedvetna sommarkafé?
Tänk dig själv att du sitter i Slottskapellet och ber för alla orättvisor i världen. När tidebönen är slut går du till matsalen och glufsar i dig en stackars broilerkyckling från ett koncentrationsläger i Brasilien. Detta var för snart fyra år sedan verkligheten på Nya Slottet. Vi ville se ett slut på detta och bildade ett miljöutskott. Nu arbetar vi för fullt med att söka nya vägar att komma närmre det goda livet. Men vi har också sätt att det är dom små men beslutsamma stegen som kommer ta oss dit. Vi började där vi var som sämst med kaffet, teet och bananerna. Nu har vi kommit ganska långt. Men det är fortfarande de små stegen som gäller. Som att baka på all skummad mjölk som blir över vid lattetillverkningen eller att odla egen sallad och ha egna bin. Förra året bytte vi ut allt mjöl till det som växer på Bjärkas egna åkrar. I år tänker vi byta ut all kolsyrad dricka mot vårt egna smaksatta vatten. Samarbetet med regional matkultur är också ett steg i rätt riktning. Det finaste som kan hända oss i vår hållbarhetsresa är om det goda, hållbara livet smittar av sig så pass att det i slutändan visar sig att vi är det minst miljömedvetna kafeet i Östergötland.

(Alla volontärplatser är upptagna för sommaren 2012. Hör gärna av er till nästa år.)

Inga kommentarer: