tisdag 14 juni 2011

Herrgårdsosten föddes på Bjärka-Säby

Det var mejerskan Kristina Löfgren på Bjärka-Säby gårdsmejeri som på 1880-talet skapade urtypen till den svenska herrgårdsosten. Det slår Jan-Öjvind Swahn fast i "Gastronomisk kalender 2005" (Prisma). I och för sig var det en skåning, greve Eric Ruuth på Marsvinsholm, som tog första initiativet. Han inkallade 1786 en schweizisk ostmästare som skulle förestå godsets mejeri och där starta försök att tillverka schweizer-ost. Den "ruuthska" osten blev ganska läderartad och krävde lång mognadstid men inte desto mindre mycket populär och många herrgårds-ysterier försökte använda metoden. Kristina Löfgren hade lärt sig den "ruuthska" metoden och förfinade den på Bjärka-Säby, där hon anställdes som mejerska 1882. Hon blev framgångsrik. Bjärka-Säbyosten utnämndes vid en av de första ostutställningarna i landet till "nationell typost" och fick namnet "Svensk herrgårdsost".

Utdrag ur artikel i Corren 29 dec 2004


Inga kommentarer: