lördag 3 juli 2010

Bjud på storkalas med Slottskaféets pastasallad



Numera kan du beställa en pasta med hemgjord spenatpesto i kaféet. Här är vårt dagsrecept för ca 15-20 portioner. När du gör pastan så är det viktigt att du kokar den al dente. Tips på hur du får pastan al dente finns i vår kokbok som äntligen har kommit i sin andra upplaga. (Går bland annat att beställa från Nya Slottets bokrum).

15 portioner

3 kg pasta
1-2 pujolökar
500 g kalamataoliver
3 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
salt & peppar

Spenatpesto:
200g färsk babyspenat
1,5 dl solrosfrön
4 vitlöksklyftor
1,5-2 dl olivolja
1,5 dl finriven parmesan
salt


Pasta: Koka pastan enligt angivelsen på paketet. Häll av pastan i ett stort durkslag och spola den med kallt vatten tills den är sval. Häll över pastan i en stor plastbytta sedan på med olivolja och balsam­vinäger. Rör om. Pastan är nu klar.

Pesto: Skölj och slunga babyspinaten. Lägg den tillsammans med solrosfrön, skalade, delade vitlöksklyftor och olivolja i en bunke. Mixa allt till en slät smet. Fyll på med mer olivolja om det känns torrt. Blanda i finriven parmesan i bunken med smeten och rör om. Tillsätt salt. Nu är peston klar.

Gör ett snitt längs hela purjolöken och skölj varje lager noga. Dela i stora delar. Blanda nu alla ingredienser inlusive oliverna till färdig pastapesto i bunken. Den färdiga pastapeston är nu grön i färgen färdig att servera.

Inga kommentarer: